The year 2020

Vandaag wil ik terugblikken op 2020 en wat ik dit jaar allemaal heb gedaan en hoe ik het heb ervaren, dus duik met mij mee terug in het jaar 2020.

Stage

Ik begon 2020 met mijn stage bij Rootsec B.V. Ik heb deze stage als zeer prettig ervaren en heb veel geleerd op het gebied van pentesten en rapportage schrijven. Daarnaast heb ik ook tijdens mijn stage de mogelijkheid gehad om mijn OSWE te doen, hier kom ik later nog op terug. Mijn doel was tijdens het uitvoeren van mijn stage om beter te worden in het schrijven van rapportages want zeg nou eerlijk, het is dat gedeelte wat minder leuk is maar veel belangrijker is. Het is dus wel handig om hier goed in te zijn, dit was dan ook de reden dat ik voor deze opdracht had gekozen.

Rootsec B.V. is een erg leuk bedrijf als het op stage lopen komt, je hebt ruimte en tijd om jezelf te ontwikkelen en de mensen die er werken zijn allemaal aardig (dat was tijdens mijn stage het geval). Ik heb vele pentesten mogen meedoen en uitvoeren waar ik zelf veel van heb kunnen leren, ook hoe het bedrijfsleven er ongeveer uit ziet en wat je daar soms wel niet tegen kan komen.

Mocht jij geintresseerd zijn in een stage bij Rootsec B.V. neem dan contact op via hun website (https://www.rootsec.nl/).

OSWE

Zoals eerder benoemd heb ik tijdens het doen van mijn stage ook de mogelijkheid gehad om OSWE te behalen, en deze heb ik inderdaad behaald. Het was wel zwaar om zowel tijd hieraan te spenderen en ook nog eens te focussen op stage maar het is mij wel gelukt en daar ben ik erg trots op. Dit is iets waar ik met trots op terugblik, zonder Rootsec B.V. had ik dit ook niet kunnen doen aangezien zij het certificaat hebben gesponsord voor mij.

Afstuderen

Halverwege 2020 ben ik begonnen met mijn afstudeerfase, dit heb ik wederom bij Rootsec B.V. gedaan (ben op dit moment nog bezig ermee). Het afstuderen verliep iets minder makkelijk vergeleken met het uitvoeren van mijn stage, mede doordat er veel botsingen waren tussen mij en de bedrijfsleider. Toch heb ik mijn opdracht voor zover ik zelf weet afgerond en is het een kwestie van inleveren en wachten op het eindresultaat. Ik moet ook mijn begeleider vanuit school bedanken, zonder deze persoon had ik het niet kunnen halen. Op sommige momenten dat ik echt even feedback nodig had stond hij altijd klaar om mijn documenten te bekijken en beoordelen, na het afstuderen zal ik ook nog een kleinigheid voor hem regelen. Ook heb ik tijdens het afstuderen een certificaat mogen behalen die wederom werd gesponsord door Rootsec B.V. Hier kom ik later in een volgend hoofdstuk op terug. De opdracht die ik moest doen voor mijn afstudeertraject was het bouwen van een assessment om nieuwe sollicitanten te kunnen toetsen of zij wel genoeg kennis in huis hebben om als penetratietester aan de slag te kunnen gaan maar ook of zij beschikken over de juiste competenties. Ik heb nog nooit een lab gebouwd voordat ik aan deze opdracht begon maar het is mij wel gelukt en ik vond het echt een gave opdracht, ik ben ook van plan om later een server aan te schaffen en meer van dit soort omgevingen te bouwen en wie weet naar hackthebox te sturen of tryhackme.

Samenvattend heb ik mijn afstudeertraject bij Rootsec B.V. als leuk ervaren en wederom had ik leuke collega’s (vooral andere studenten die ook daar stage liepen tegelijk met mij) waar ik het goed mee kon vinden. Ik heb wederom veel kunnen leren bij Rootsec B.V. en het is jammer dat het bijna erop zit en ik op zoek ga naar een andere fulltime baan. Ik kijk er wel erg naar uit om iets nieuws te vinden en klaar te zijn met school. Ik wil daarom nadrukkelijk Rootsec B.V. bedanken voor de mogelijkheid tot het behalen van een nieuw certificaat (CRTP) en het uitvoeren van mijn opdracht.

CRTP

Zoals hierboven beschreven heb ik tijdens mijn afstudeertraject CRTP mogen doen, wederom vanuit Rootsec B.V. Ik vond het een leuke leerweg en heb enorm veel geleerd. Ik wist namelijk nog niks op het gebied van active directory voordat ik begon met deze certificaat. Ik had het examen in een keer gehaald en zou het zo nog eens doen maar dan een stapje moeilijker (CRTE). Ik vond de manier van lesgeven erg prettig, vooral video’s met een lab om in te oefenen en de video’s waren zeer duidelijk. Ik raad iedereen aan om CRTP te doen van Pentester Academy, vooral voor penetratietesters die meer willen leren op het gebied van active directory.

Covid-19

Zoals iedereen wel weet is 2020 ook het jaar dat COVID-19 bij ons aan de deur kwam en het leven van iedereen wel verandert is hierdoor, sportscholen zijn dicht gegaan, restaurants zijn dicht gegaan. Voor de mensen in de IT is er eigenlijk weinig veranderd, iedereen werkt vanuit huis. Wij hebben gelukkig nog wel een baan wat voor andere mensen helaas niet het geval is. Ik hoop dat 2021 een beter jaar wordt waarbij alles langzaam weer open zal gaan, het zal nog wel even duren voordat dat zal gebeuren maar het is wel mogelijk.

Mystikcon 2020

Natuurlijk was ook een mooi punt van 2020 het organiseren van een conference online met behulp van Twitch en Youtube. Het was een geslaagd evenement en stonden zelfs in de bugcrowd weekly tips voor relevante conferenties. Hopelijk maken wij er in 2021 wederom een mooi evenement van met veel sprekers en een nog grotere CTF en hopelijk wat sponsors waar ik al een beetje mee bezig ben. Verder was het organiseren van mystikcon 2020 een mijlpaal voor mezelf want had dit nog nooit eerder gedaan maar heb het als zeer leuk ervaren en ik zal in 2021 wederom deze evenement organiseren met de hulp van de community natuurlijk want alleen had ik het nooit kunnen doen!

Bedanken

Ik wil nogmaals een aantal mensen bedanken met wie ik veel plezier heb gehad en die mij enorm veel hebben geholpen in 2020:

  • Begeleider vanuit school
  • Rootsec B.V
  • Mystiko

Dankzij bovengenoemde personen, bedrijven en community’s heb ik mezelf enorm mogen ontwikkelen en ik kijk uit naar 2021 !

Wat te verwachten in 2021….

Ik hoop dat ik in 2021 zal slagen voor mijn afstuderen en dat ik daarna een baan kan gaan zoeken, ik heb op dit moment al een aantal offers klaar liggen van bedrijven die geintresseerd zijn in mij dus dat moet wel goed komen. Verder hoop ik in 2021 te kunnen beginnen met het certificaat OSEP van offensive security en deze succesvol te kunnen afronden. Ik hoop ook dat in 2021 het leven langzamerhand weer normaal zal worden (ben bang van niet).

Ook wil ik in 2021 door blijven gaan met mijn vrijwilligerswerk bij de verschillende bedrijven waar ik dat doe en wil ik door blijven gaan met mijn twitch en youtube kanaal. Ook ben ik van plan om mystikcon 2021 nog groter te maken en nog leuker !

Bedankt voor het lezen en ik wens iedereen alvast een gelukkig nieuwjaar en laten we er met zijn allen een mooie 2021 van maken !

 

May the force be with you !

 

Please share and spread
NederlandsEnglish